gabinet stomatologiczny katowice

Niewielki ubytek, wielki problem

Czasem wyczuwamy językiem ubytki w naszym uzębieniu. Z jednej strony mały ból i brak innych utrudnień sprawiają, że jesteśmy w stanie zignorować małą dziurkę w zębie, ale z drugiej strony trzeba mieć świadomość, że może to być początek poważniejszych kłopotów. Nie ignorujmy więc tego problemu i jak najszybciej umówmy się na wizytę u dentysty. Specjalistyczna wiedza pozwoli profesjonaliście dokładnie ustalić uszkodzone miejsca ? także te, o których nie mamy jeszcze pojęcia ? i podjąć skuteczne działania w celu ich zażegnania.

Wystarczy jedna lub ewentualnie dwie, trzy wizyty, aby pozbyć się widma poszerzającego zepsucia zębów. Sam zabieg plombowania nie będzie czymś, co zada nam wyjątkowo dużo bólu lub utrudni życie na jakiś okres.

Coraz lepsze technologie i fachowość przekładają się na płynność przy wykonywaniu i wygodę klienta.

Nie mamy się czego obawiać odwiedzając dentystę w celu załatania luk w naszym uzębieniu.

Wystarczy jedynie wygospodarować nieco czasu.

Typy próchnicy

gabinet stomatologiczny katowice
Próchnicę można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od miejsca występowania oraz przebiegu ? wyróżniamy: 1.
Próchnicę kwitnącą ? szybko postępująca próchnica, obejmująca w krótkim czasie wiele zębów.
W wielu przypadkach dotyczy powierzchni zębów wolnych od próchnicy.
Można ją stwierdzić u osób ze zmniejszonym wydzielaniem śliny, bądź u młodych ludzi spożywających często kariogenne produkty. 2.
Próchnicę wczesną ? pojawia się na zębach mlecznych w niedługim czasie od momentu ich wyrznięcia.
Najczęściej dotyczy zębów siecznych szczęki, a następnie rozwija się dalej i atakuje kolejne grupy zębów.
Powstaje na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki zęba, czyli tuż przy dziąśle.
Charakteryzuje się bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku którego dochodzi do zniszczenia dużej powierzchni zębów w krótkim czasie. 3.
Próchnicę butelkową ? jest jedną z odmian próchnicy wczesnej.
Przyczyną jest przedłużone karmienie butelką dziecka, szczególnie jeśli są to pokarmy sztucznie dosładzane.
Mają one zazwyczaj papkowatą konsystencję, co powoduje przyklejanie się resztek do słabo zmineralizowanych zębów w miejscu przylegania smoczka.

W bardzo szybkim czasie powstają tam ubytki próchnicowe. 4.

Próchnicę ostrą ? występuje gdy atak bakteryjny jest dominujący nad procesami obronnymi zęba. Najczęściej dotyka osoby młode, gdyż kanaliki zębinowe są u nich znacznie szersze niż u dorosłych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona wtedy kolor jasny i miękką, mazistą konsystencję. 5. Próchnicę przewlekłą ? występuje najczęściej u osób dorosłych i starszych. Jej postępowanie jest wolniejsze niż próchnicy ostrej, co związane jest z fizjologicznymi mechanizmami obronnymi, jak odkładanie się zębiny wtórnej obronnej. Kanaliki zębinowe z wiekiem stają się coraz węższe, co również zapobiega szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona ciemny kolor i dosyć twardą konsystencję. 6. Próchnicę wtórna ? powstaje wokół wcześniej założonego wypełnienia. Przyczyną mogą być błędy podczas opracowywania ubytku, jakość materiału do wypełnienia, brak szczelności brzeżnej wypełniania, bądź odłamanie jego brzegu.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w

Nie tylko mycie zębów

Jednak a propos zębów, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt - na dietę.
Zęby nie psują się od powietrza, tylko od jedzenia.

To bardzo ważny czynnik, o którym łatwo zapomnieć.

Nawet perfekcyjna higiena jamy ustnej nie uchroni naszych zębów przed problemami, jeżeli nie będziemy pilnować tego, co jemy. Tak, to prawda - to co najbardziej psuje zęby to słodycze i ogólnie - cukry.

Resztki takiego jedzenia powodują powstanie kwasów, który niszczy szkliwo zęba.

Słodycze są niezdrowe również z innych powodów, tak więc nie przyzwyczajajmy swoich dzieci do słodkich napojów (tak, tak - zawierają morze cukru).

Jednak obecnie cukier jest niestety praktycznie wszędzie - mam tu na myśli syrop glukozowo-fruktozowy.

To świństwo jest tańszym zamiennikiem pospolitego cukru, jednak dużo bardziej szkodliwym dla organizmu.

Polecam znaleźć informację na ten temat i zainteresować się tematem. Jednak wróćmy do zębów. .