Serwis klimatyzacji Pruszków

Dom niskoenergetyczny - cechy:

- Obiekty wznoszone w standardzie domu niskoenergetycznego mają dobrą izolację przegród zewnętrznych i okna o niskim współczynniku przenikania ciepła.
Szczególną uwagę poświęca się miejscom, w których na skutek przerwania ciągłości izolacji cieplnej mogą tworzyć się tzw.
mostki termiczne.
Nie stosuje się w nich okien połaciowych. - Stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury budynku jest z reguły niższy niż w tradycyjnych obiektach. - Pomieszczenia są tak usytuowane, by można było korzystać z energii słonecznej do ich dogrzewania i oświetlania (tzw. ogrzewanie pasywne). - Stosuje się wyłącznie wentylację mechaniczną z rekuperacją, aby wykorzystywać ciepło zawarte w powietrzu usuwanym na zewnątrz jako urządzenie dodatkowe stosuje się gruntową czerpnię powietrza.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dom_niskoenergetyczny#Charakterystyka_domu_niskoenergetycznego

Początkowo klimatyzator był zwartym urządzeniem montowanym

Serwis klimatyzacji Pruszków
Początkowo klimatyzator był zwartym urządzeniem, montowanym najczęściej na elewacji budynku lub w oknach.
Ze względu jednak na znaczny hałas jaki generuje sprężarka, zdecydowano się podzielić urządzenie: parownik wraz z wentylatorem tworzy jednostkę wewnętrzną, natomiast skraplacz wraz ze sprężarką - jednostkę zewnętrzną.
Obie jednostki połączone są ze sobą dwoma przewodami freonowymi (gazowym i cieczowym).

Rozwiązanie takie pozwala umiejscowić jednostkę zewnętrzną z dala od przebywania ludzi.

Klimatyzatory podzielone na dwie części, tj jednostkę wewnętrzną i jednostkę zewnętrzną nazywamy klimatyzatorami typu split.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator

Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się wzrost

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.
Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.
Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych.
Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych.

Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany.

Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu.

Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo

.